KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO 35G Z MASŁEM 5G (1,7), PASTA Z TWAROGU I OGÓRKA KISZONEGO 20G (WYRÓB WŁASNY)(7) POLĘDWICZKA DROBIOWA 20G(6),POMIDOR(15G),KIEŁKI 5G. MLEKO 200ML
II ŚNIADANIE: HERBATNIKI BEBE 16G
KREM ZIEMNIACZANY 250ML (ZIEMNIAKI.MARCHEW,PIETRUSZKA,NATKA)(7,9) RYŻ Z JABŁKAMI MARCHEWKA DO CHRUPANIA KOMPOT Z OWOCÓW MIESZANYCH(200ML)
SEREK OWOCOWY 150ML, BISZKOPT 15G. MANDARYNKA 50G
ZUPA MLECZNA(MANNA NA MLEKU)200ML(1,7) KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO 35G Z MASŁEM 5G(1,7) SER KIRI 15G(7),PARÓWECZKA NA CIEPŁO 50G,OGÓREK 20G,ROSZPONKA 2G
II ŚNIADANIE: BANAN 80G
ZUPA POMIDOROWA Z DROBNYM MAKARONEM 250ML(1,9) KOTLET MIELONY (SZYNKA B/K 80G,ZIEMNIAKI 110G,JAJA 30G)(3,7,9) , SURÓWKA Z MARCHEWKI 80G I ANANASA 20G HERBATA MIĘTOWA 200ML
PIANKA/GALARETKA Z OWOCAMI 150ML(7), BISZKOPTY 10G(1,3,7)
KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO 35G Z MASŁEM 5G(1,7), TWAROŻEK 20G(7), SZCZYPIOR 2G, SZYNKA PIECZONA W ZIOŁACH 20G (WŁASNEGO WYROBU) PAPRYKA 20G, POMIDOR 20G. KAWA INKA 200ML.
II ŚNIADANIE: KIWI 80G
KREM Z KALAFIORA Z GRZANKAMI 250ML (KALAFIOR 50G,WŁOSZCZYZNA 20G,ŚMIETANA 20G ,GRZANKI 5 G)(1,7,9) GULASZ MIĘSNY 80G Z KASZĄ BULGUR 40G(1,7,9),OGÓREK KISZONY 80G HERBATA ZIOŁOWA 200ML.
TOSTY ZAPIEKANE Z SZYNKA I SEREM. 30G(1,6) HERBATA Z CYTYNĄ 200ML BANAN 50G
ZUPA MLECZNA 200ML(PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU)(1,7) KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO 35G Z MASŁEM 5G(1,7).KIEŁBASA SZYNKOWA 20G.POMIDOR 20G,KIEŁKI 2G
II ŚNIADANIE: JABŁKO 100G
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY Z ZIEMNIAKAMI 250ML (BURAK 50G ,ZIEMNIAKI 30G,WŁOSZCZYZNA 30G,ŚMIETANA 20G)(7,9) ROLADKI Z KURCZAKA 80G,BROKUŁ GOTOWANY 100G,KASZA KUSKUS 40G.
SOK 100% TŁOCZONY 200ML
BABKA PIASKOWA 25G. KEFIR OWOCOWY 150ML.
KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO 35G Z MASŁEM 5G(1,7) SER ŻÓŁTY 15G(7),KIEŁBASKI NA GORĄCO 50G(6,),KIEŁKI 2G,PAPRYKA 15G MLEKO 200ML(7)
II ŚNIADANIE: GRUSZKA 80G
ZUPA Z SOCZEWICY Z GROSZKIEM PTYSIOWYM 250ML(1,7,9) PULPETY RYBNE 80G,(4), ZIEMNIAKI PUREE 110G, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I MARCHEWKI,
KOMPOT Z OWOCÓW MIESZANYCH 200ML
SEREK HOMOGENIZOWANY 150ML, SŁOMKA PTYSIOWA 10G. OWOC.
Kuchnia w naszym przedszkolu spełnia wszystkie wymagania higieniczne i technologiczne. Składa się z kilku pomieszczeń, w których zgodnie z zaleceniami SANEPIDu- wykonywane są różne zadania kulinarne zapewniające właściwe bezpieczeństwo żywności i jakość obrabianych produktów. Pracownicy kuchni przywiązują ogromną wagę do utrzymywania czystości stosując się do rygorystycznych wytycznych systemu HACCP, więc mamy pełny obraz przedszkolnej kuchni lśniącej czystością i zapewniającej najwyższe standardy.
Dzieci uczęszczające do naszego przedszkola wszystkie posiłki spożywają w jadalni, w której jest jasno, czysto i higienicznie. Jadalnia znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni, więc posiłki podawane są bezpośrednio po ich przygotowaniu, czyli są świeże i w odpowiedniej temperaturze, a to sprawia, że możemy równie szybko podać dzieciom chętnym dodatkowe porcje (a chętnych na „dokładki” nie brakuje.
Posiadanie jadalni ma jeszcze ten walor, że dzieci nie muszą jeść w salach zabaw, w których prowadzą inne rodzaje aktywności bez przeszkód przez cały dzień. Ten fakt sprawia, że unikamy zagrożenia zanieczyszczenia potraw. Czas spędzony w jadalni jest odrębnym fragmentem życia przedszkolaków, służy kształtowaniu prawidłowych nawyków związanych z posiłkami, nauce właściwego zachowania się w miejscach wspólnego przebywania i jedzenia.
Aby prowadzić zdrową kuchnię i uniknąć błędów żywieniowych układamy jadłospis według zasad racjonalnego żywienia.
Uwzględniamy potrzeby żywieniowe dzieci z alergiami pokarmowymi. Dla nich gotujemy oddzielne posiłki według wskazań lekarzy i sugestii rodziców. Produkty, które wywołują u dzieci alergię zastępujemy je innymi produktami. Stosujemy zamienniki typu: pieczywo bezglutenowe, mąkę kukurydzianą, makarony ryżowe, sojowe, owsiane i inne. Stąd: bardzo ważne jest dla nas otrzymywanie informacji od rodziców o indywidualnych wskazaniach medycznych dotyczących diet ich dzieci.
Zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków, ale nie zmuszamy do jedzenia. Stawiamy na kreatywność również na talerzu, dlatego nasze posiłki nigdy nie są nudne.
Dzieci w naszym przedszkolu bardzo często samodzielnie komponują skład swoich posiłków: mogą wybierać spośród kilku gatunków wędlin, serów, różnego rodzaju pieczywa, a także różnych, świeżych warzyw i owoców, gdyż samodzielnie wykonane kanapki zawsze lepiej smakują.
DLA DZIECI WYMAGAJĄCYCH DIET INNYCH NIŻ STANDARDOWA.JADŁOSPIS JEST ODPOWIEDNIO MODYFIKOWANY.
JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:
1-ZBOŻA ZAWIERAJĄ GLUTEN, 2-SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE,
3-JAJA I PRODUKTY POCHODNE, 4-RYBY I PRODUKTY POCHODNE,
5-ORZECHY ZIEMNE, 6-SOJA I PRODUKTY POCHODNE
7-MLEKO I PRODUKTY POCHODNE, 8-ORZECHY
9-SELER I PRODUKTY POCHODNE, 10-GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE,
11- NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE, 12-DWUTLENEK SIARKI,13-ŁUBIN,14-MIĘCZAKI
Cyframi znajdującymi się przy niektórych produktach oznakowane są produkty powodujące alergię lub nietolerancję.
Legenda z substancjami lub produktami powodującymi alergie lub reakcje nietolerancji dostępna jest w przedszkolu.