14.-18.10.2024

Poniedziałek

Śniadanie:

KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO  35G Z MASŁEM 5G (1,7), PASTA Z TWAROGU I OGÓRKA KISZONEGO 20G (WYRÓB WŁASNY)(7) POLĘDWICZKA DROBIOWA 20G(6),POMIDOR(15G),KIEŁKI 5G. MLEKO 200ML

II ŚNIADANIE: HERBATNIKI BEBE 16G

Obiad:

KREM  ZIEMNIACZANY 250ML (ZIEMNIAKI.MARCHEW,PIETRUSZKA,NATKA)(7,9) RYŻ Z JABŁKAMI MARCHEWKA DO CHRUPANIA KOMPOT Z OWOCÓW MIESZANYCH(200ML)

Podwieczorek:

SEREK OWOCOWY 150ML, BISZKOPT 15G. MANDARYNKA 50G

Wtorek

Śniadanie:

ZUPA MLECZNA(MANNA NA MLEKU)200ML(1,7) KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO 35G  Z MASŁEM 5G(1,7) SER  KIRI 15G(7),PARÓWECZKA NA CIEPŁO 50G,OGÓREK 20G,ROSZPONKA 2G

II ŚNIADANIE: BANAN 80G

Obiad:

ZUPA POMIDOROWA Z DROBNYM  MAKARONEM 250ML(1,9) KOTLET MIELONY (SZYNKA B/K 80G,ZIEMNIAKI 110G,JAJA 30G)(3,7,9) , SURÓWKA Z MARCHEWKI 80G I  ANANASA 20G HERBATA MIĘTOWA 200ML

Podwieczorek:

 

PIANKA/GALARETKA  Z OWOCAMI  150ML(7), BISZKOPTY  10G(1,3,7)

Środa

Śniadanie:

KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO 35G Z MASŁEM 5G(1,7), TWAROŻEK 20G(7), SZCZYPIOR 2G, SZYNKA PIECZONA W ZIOŁACH 20G (WŁASNEGO WYROBU) PAPRYKA 20G, POMIDOR 20G. KAWA INKA 200ML.

II ŚNIADANIE: KIWI 80G

Obiad:

KREM Z KALAFIORA Z GRZANKAMI 250ML (KALAFIOR 50G,WŁOSZCZYZNA 20G,ŚMIETANA 20G ,GRZANKI 5 G)(1,7,9) GULASZ MIĘSNY 80G Z KASZĄ BULGUR 40G(1,7,9),OGÓREK KISZONY 80G HERBATA ZIOŁOWA 200ML.

Podwieczorek:

TOSTY ZAPIEKANE Z SZYNKA I SEREM. 30G(1,6) HERBATA Z CYTYNĄ 200ML BANAN 50G

Czwartek

Śniadanie:

ZUPA MLECZNA 200ML(PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU)(1,7) KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO 35G Z MASŁEM 5G(1,7).KIEŁBASA SZYNKOWA 20G.POMIDOR 20G,KIEŁKI 2G

II ŚNIADANIE: JABŁKO 100G

Obiad:

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY Z ZIEMNIAKAMI 250ML (BURAK 50G ,ZIEMNIAKI 30G,WŁOSZCZYZNA 30G,ŚMIETANA 20G)(7,9) ROLADKI Z KURCZAKA 80G,BROKUŁ GOTOWANY 100G,KASZA KUSKUS 40G.

SOK 100% TŁOCZONY 200ML

Podwieczorek:

BABKA PIASKOWA  25G. KEFIR OWOCOWY 150ML.

Piątek

Śniadanie:

KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO 35G Z MASŁEM 5G(1,7) SER ŻÓŁTY 15G(7),KIEŁBASKI NA GORĄCO 50G(6,),KIEŁKI 2G,PAPRYKA 15G MLEKO 200ML(7)

II ŚNIADANIE: GRUSZKA 80G

Obiad:

ZUPA Z SOCZEWICY Z GROSZKIEM PTYSIOWYM 250ML(1,7,9) PULPETY RYBNE 80G,(4), ZIEMNIAKI PUREE 110G, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I MARCHEWKI,

KOMPOT Z OWOCÓW MIESZANYCH 200ML

Podwieczorek:

SEREK HOMOGENIZOWANY 150ML, SŁOMKA PTYSIOWA 10G. OWOC.

O naszej kuchni

Kuchnia w naszym przedszkolu spełnia wszystkie wymagania higieniczne i technologiczne. Składa się z kilku pomieszczeń, w których zgodnie z zaleceniami SANEPIDu- wykonywane są różne zadania kulinarne zapewniające właściwe bezpieczeństwo żywności i jakość obrabianych produktów. Pracownicy kuchni przywiązują ogromną wagę do utrzymywania czystości stosując się do rygorystycznych wytycznych systemu HACCP, więc mamy pełny obraz przedszkolnej kuchni lśniącej czystością i zapewniającej najwyższe standardy.

Dzieci uczęszczające do naszego przedszkola wszystkie posiłki spożywają w jadalni, w której jest jasno, czysto i higienicznie. Jadalnia znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni, więc posiłki podawane są bezpośrednio po ich przygotowaniu, czyli są świeże i w odpowiedniej temperaturze, a to sprawia, że możemy równie szybko podać dzieciom chętnym dodatkowe porcje (a chętnych na „dokładki” nie brakuje.

Posiadanie jadalni ma jeszcze ten walor, że dzieci nie muszą jeść w salach zabaw,  w których prowadzą inne rodzaje aktywności bez przeszkód przez cały dzień. Ten fakt sprawia, że unikamy zagrożenia zanieczyszczenia potraw. Czas spędzony w jadalni jest odrębnym fragmentem życia przedszkolaków, służy kształtowaniu prawidłowych nawyków związanych z posiłkami, nauce właściwego zachowania się w miejscach wspólnego przebywania i jedzenia.

Zasady żywieniowe naszej kuchni

Aby  prowadzić zdrową kuchnię i uniknąć błędów żywieniowych układamy jadłospis według zasad racjonalnego żywienia.

  • Planujemy menu na 10 dni, w ciągu  których potrawy nie mogą się powtarzać.
  • Podstawę prawidłowego żywienia i głównym źródłem energii stanowią produkty zbożowe wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, tj.: różnego rodzaju pieczywo, kasze, makarony,  ryż,  płatki zbożowe itp.
  • Do każdego posiłku podajemy różnorodne i różnokolorowe warzywa oraz owoce, które mają swoim kuszącym wyglądem zachęcać do jedzenia, a przy tym posiadają ogromne walory zdrowotne, jako źródło witamin, składników mineralnych i błonnika.
  • W codziennej diecie  zawsze znajduje się porcja mleka w różnej postaci.
  • W składzie głównych posiłków (śniadania i obiadu) zawsze znajduje się źródło pełnowartościowego białka: wędliny, mięso- szczególnie mięso drobiowe, oraz ryby morskie. Obiad z rybą serwujemy raz w tygodniu, dbając o to, by była ona przyrządzona na różne sposoby. W produkty te zaopatrujemy się u ciechocińskich dostawców, wspierając lokalnych producentów.
  • Do obiadów zawsze podajemy świeże surówki i sałatki; wykorzystujemy do ich przyrządzania jogurt naturalny, olej rzepakowy wysokiej jakości.
  • Zupy gotujemy na wywarach warzywnych, rzadziej mięsno- warzywnych używając ziół i delikatnych naturalnych przypraw. Zup nie zaprawiamy mąką, a zabielamy jogurtem naturalnym i śmietaną w proporcjach 4:2. Zagęszczamy w sposób naturalny za pomocą zmiksowanych warzyw.
  • Do przygotowania potraw używamy wyłącznie warzyw świeżych. Wraz z kolejnymi porami roku wykorzystujemy wszelkie dostępne warzywa i owoce sezonowe.
  • Do obróbki termicznej potraw stosujemy olej Kujawski rzadziej  masło klarowane. Wszystkie sosy są świeżo zrobione w naszej kuchni, bez używania kostek rosołowych i sztucznych zagęszczaczy.
  • Stosujemy różne techniki przyrządzania potraw. Staramy  się technikę smażenia stosować tylko raz w tygodniu.
  • Co najmniej raz w tygodniu serwujemy obiad, w którym dodatek stanowią grube kasze.
  • Do obiadu podajemy kompot z różnych owoców. Dodatkowo przez cały dzień w salach dostępna jest niegazowana woda mineralna.
  • Nie podajemy dzieciom przekąsek typu: chipsy, chipsy owocowe, prażynki smażone w głębokim tłuszczu.
  • Dopuszczamy podawanie niewielkich ilości słodyczy w postaci biszkopcików, herbatników- jako dodatków do owoców wydawanych na podwieczorek. Słodycze znajdują się również w menu podczas specjalnych uroczystości przedszkolnych (galaretki z bitą śmietaną, ciastka, pączki, mleczne batoniki), podkreślając wyjątkowość takich sytuacji.

Diety

Uwzględniamy potrzeby żywieniowe dzieci z alergiami pokarmowymi. Dla nich gotujemy oddzielne posiłki według wskazań lekarzy i sugestii rodziców. Produkty, które wywołują u dzieci alergię zastępujemy je innymi produktami. Stosujemy zamienniki typu: pieczywo bezglutenowe, mąkę kukurydzianą, makarony ryżowe, sojowe, owsiane i inne. Stąd: bardzo ważne jest dla nas otrzymywanie informacji od rodziców o indywidualnych wskazaniach medycznych dotyczących diet ich dzieci.

Nasze priotytety

Zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków, ale nie zmuszamy do jedzenia. Stawiamy na kreatywność również na talerzu, dlatego nasze posiłki nigdy nie są nudne.

Dzieci w naszym przedszkolu bardzo często samodzielnie komponują skład swoich posiłków: mogą wybierać spośród kilku gatunków wędlin, serów, różnego rodzaju pieczywa, a także różnych, świeżych warzyw i owoców, gdyż samodzielnie wykonane kanapki zawsze lepiej smakują.

Alergeny:

DLA DZIECI WYMAGAJĄCYCH DIET INNYCH NIŻ STANDARDOWA.JADŁOSPIS JEST ODPOWIEDNIO MODYFIKOWANY.

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE.

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH:

1-ZBOŻA ZAWIERAJĄ GLUTEN, 2-SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE,

3-JAJA I PRODUKTY POCHODNE, 4-RYBY I PRODUKTY POCHODNE,

5-ORZECHY ZIEMNE, 6-SOJA I PRODUKTY POCHODNE

7-MLEKO I PRODUKTY POCHODNE, 8-ORZECHY

9-SELER I PRODUKTY POCHODNE, 10-GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE,

11- NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE, 12-DWUTLENEK SIARKI,13-ŁUBIN,14-MIĘCZAKI

Cyframi znajdującymi się przy niektórych produktach oznakowane są produkty powodujące alergię lub nietolerancję.

Legenda z substancjami lub produktami powodującymi alergie lub reakcje nietolerancji  dostępna jest w przedszkolu.