21-25.11.2022

Poniedziałek

Śniadanie:

 
KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO Z MASŁEM, Z KIEŁBASĄ SZYNKOWĄ. OGÓREK KISZONY, POMIDOR. KAKAO. WODA MINERALNA. MANDARYNKA.
 

Obiad:

 
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z FASOLKĄ, Z ZIEMNIAKAMI, Z MAJERANKIEM. MAKARON Z TWAROGIEM. JABŁKO. KOMPOT Z WIŚNI..
 

Podwieczorek:

 
BANAN. CHRUPKI KUKURYDZIANE. PESTKI DYNI.
 
 
 

Wtorek

Śniadanie:

 
KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO Z MASŁEM. PASTA Z TUŃCZYKA. SER POMARAŃCZOWY MIMOLETTE. OGÓREK KISZONY. BAWARKA. WODA MINERALNA. JABŁKO.

Obiad:

 
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY Z ZIEMNIAKAMI, Z MAJERANKIEM. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM, KASZA JĘCZMIENNA, SAŁATKA Z PORA. SOK 100%, TŁOCZONY.
 

Podwieczorek:

 
BUDYŃ (WŁASNY WYRÓB) ZE ZMIKSOWANYMI MALINAMI.
 
 
 

Środa

Śniadanie:

 
 KANAPKA Z PIECZYWA MIESZANEGO Z MASŁEM. SZYNKA PIECZONA. TWAROŻEK. SZCZYPIOREK, PAPRYKA. KAWA INKA Z MLEKIEM.

Obiad:

ROSÓŁ Z KURCZAKA Z MAKARONEM JAJECZNYM, Z DODATKIEM KAPUSTY WŁOSKIEJ, Z NATKĄ PIETRUSZKI. KOTLECIKI Z JAJ, ZIEMNIAKI PUREE Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁKA Z SOSEM JOGURTOWO-ŚMIETANOWYM. SOK 100%, TŁOCZONY.

Podwieczorek:

 
POMARAŃCZA. CHAŁKA MAŚLANA.
 
 
 

Czwartek

Śniadanie:

 
BUŁKA, CHLEB GRAHAM Z MASŁEMSER TWAROGOWY PLASTRY Z MASCARPONE Z DODATKIEM, POMIDORÓW, PAPRYKI I BZYLI. SER SALAMI PZ ZIOŁAMI. KABANOS. POMIDOR, SZCZYPIOREK, OGÓREK. MLEKO.

Obiad:

 
ZUPA WŁOSKA Z POMIDORKÓW, Z ZIOŁAMI Z GWIZDKAMI JAJECZNYMI.. FILET Z PIERSI Z INDYKA PO TAJSKU Z MAKARONEM RYŻOWYM  Z OWOCAMI TROPKANYMI- MANGO, ANANAS, Z MLECZKIEM KOKOSOWYM. MIX SAŁAT Z MANDARYNĄ W SOSIE WINEGRET. HHERBATKA MIĘTOWA Z SOKIEM Z LIMONKI.

Podwieczorek:

 
BANAN. ORZECHY WŁOSKIE, ZIARNO SŁONECZNIKA.
 
 
 

Piątek

Śniadanie:

 
BUŁKA GRAHAMKA, WROCŁWSKA Z MASŁEM. PŁATKI KUŁECZKA Z MIODEM, Z MLEKIEM. PARÓWECZKI. KALAREPA, POMIDORKI COCTAILOWE. WODA MINERALNA.
 

Obiad:

ZUPA BROKUŁOWA Z GRZANKAMI. PALUSZKI RYBNE Z PEŁNEGO FILETA, ZIEMNIAKI PUREE Z KOPERKIEM, SAŁATKA Z BURACZKÓW. KOMPOT Z TRUSKAWEK MROŻONYCH.

Podwieczorek:

 
FLIPSY Z KULECZKAMI ZBOŻOWYMI. JOGOBELLA.
 
 

O naszej kuchni

Kuchnia w naszym przedszkolu spełnia wszystkie wymagania higieniczne i technologiczne. Składa się z kilku pomieszczeń, w których zgodnie z zaleceniami SANEPIDu- wykonywane są różne zadania kulinarne zapewniające właściwe bezpieczeństwo żywności i jakość obrabianych produktów. Pracownicy kuchni przywiązują ogromną wagę do utrzymywania czystości stosując się do rygorystycznych wytycznych systemu HACCP, więc mamy pełny obraz przedszkolnej kuchni lśniącej czystością i zapewniającej najwyższe standardy.

Dzieci uczęszczające do naszego przedszkola wszystkie posiłki spożywają w jadalni, w której jest jasno, czysto i higienicznie. Jadalnia znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni, więc posiłki podawane są bezpośrednio po ich przygotowaniu, czyli są świeże i w odpowiedniej temperaturze, a to sprawia, że możemy równie szybko podać dzieciom chętnym dodatkowe porcje (a chętnych na „dokładki” nie brakuje.

Posiadanie jadalni ma jeszcze ten walor, że dzieci nie muszą jeść w salach zabaw,  w których prowadzą inne rodzaje aktywności bez przeszkód przez cały dzień. Ten fakt sprawia, że unikamy zagrożenia zanieczyszczenia potraw. Czas spędzony w jadalni jest odrębnym fragmentem życia przedszkolaków, służy kształtowaniu prawidłowych nawyków związanych z posiłkami, nauce właściwego zachowania się w miejscach wspólnego przebywania i jedzenia.

Zasady żywieniowe naszej kuchni

Aby  prowadzić zdrową kuchnię i uniknąć błędów żywieniowych układamy jadłospis według zasad racjonalnego żywienia.

  • Planujemy menu na 10 dni, w ciągu  których potrawy nie mogą się powtarzać.
  • Podstawę prawidłowego żywienia i głównym źródłem energii stanowią produkty zbożowe wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, tj.: różnego rodzaju pieczywo, kasze, makarony,  ryż,  płatki zbożowe itp.
  • Do każdego posiłku podajemy różnorodne i różnokolorowe warzywa oraz owoce, które mają swoim kuszącym wyglądem zachęcać do jedzenia, a przy tym posiadają ogromne walory zdrowotne, jako źródło witamin, składników mineralnych i błonnika.
  • W codziennej diecie  zawsze znajduje się porcja mleka w różnej postaci.
  • W składzie głównych posiłków (śniadania i obiadu) zawsze znajduje się źródło pełnowartościowego białka: wędliny, mięso- szczególnie mięso drobiowe, oraz ryby morskie. Obiad z rybą serwujemy raz w tygodniu, dbając o to, by była ona przyrządzona na różne sposoby. W produkty te zaopatrujemy się u ciechocińskich dostawców, wspierając lokalnych producentów.
  • Do obiadów zawsze podajemy świeże surówki i sałatki; wykorzystujemy do ich przyrządzania jogurt naturalny, olej rzepakowy wysokiej jakości.
  • Zupy gotujemy na wywarach warzywnych, rzadziej mięsno- warzywnych używając ziół i delikatnych naturalnych przypraw. Zup nie zaprawiamy mąką, a zabielamy jogurtem naturalnym i śmietaną w proporcjach 4:2. Zagęszczamy w sposób naturalny za pomocą zmiksowanych warzyw.
  • Do przygotowania potraw używamy wyłącznie warzyw świeżych. Wraz z kolejnymi porami roku wykorzystujemy wszelkie dostępne warzywa i owoce sezonowe.
  • Do obróbki termicznej potraw stosujemy olej Kujawski rzadziej  masło klarowane. Wszystkie sosy są świeżo zrobione w naszej kuchni, bez używania kostek rosołowych i sztucznych zagęszczaczy.
  • Stosujemy różne techniki przyrządzania potraw. Staramy  się technikę smażenia stosować tylko raz w tygodniu.
  • Co najmniej raz w tygodniu serwujemy obiad, w którym dodatek stanowią grube kasze.
  • Do obiadu podajemy kompot z różnych owoców. Dodatkowo przez cały dzień w salach dostępna jest niegazowana woda mineralna.
  • Nie podajemy dzieciom przekąsek typu: chipsy, chipsy owocowe, prażynki smażone w głębokim tłuszczu.
  • Dopuszczamy podawanie niewielkich ilości słodyczy w postaci biszkopcików, herbatników- jako dodatków do owoców wydawanych na podwieczorek. Słodycze znajdują się również w menu podczas specjalnych uroczystości przedszkolnych (galaretki z bitą śmietaną, ciastka, pączki, mleczne batoniki), podkreślając wyjątkowość takich sytuacji.

Diety

Uwzględniamy potrzeby żywieniowe dzieci z alergiami pokarmowymi. Dla nich gotujemy oddzielne posiłki według wskazań lekarzy i sugestii rodziców. Produkty, które wywołują u dzieci alergię zastępujemy je innymi produktami. Stosujemy zamienniki typu: pieczywo bezglutenowe, mąkę kukurydzianą, makarony ryżowe, sojowe, owsiane i inne. Stąd: bardzo ważne jest dla nas otrzymywanie informacji od rodziców o indywidualnych wskazaniach medycznych dotyczących diet ich dzieci.

Nasze priotytety

Zachęcamy dzieci do poznawania nowych smaków, ale nie zmuszamy do jedzenia. Stawiamy na kreatywność również na talerzu, dlatego nasze posiłki nigdy nie są nudne.

Dzieci w naszym przedszkolu bardzo często samodzielnie komponują skład swoich posiłków: mogą wybierać spośród kilku gatunków wędlin, serów, różnego rodzaju pieczywa, a także różnych, świeżych warzyw i owoców, gdyż samodzielnie wykonane kanapki zawsze lepiej smakują.

Alergeny:

Cyframi znajdującymi się przy niektórych produktach oznakowane są produkty powodujące alergię lub nietolerancję.

Legenda z substancjami lub produktami powodującymi alergie lub reakcje nietolerancji  dostępna jest w przedszkolu.